Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ο δεύτερος θάνατος της Ουλρίκε Μάινχοφ συντελούνταν με την επί δεκαετίες διερεύνηση του εγκεφάλου της!


Ο εγκέφαλος του τρόμου
 

 
"Το τελευταίο μυστικό της Ουλρίκε Μάινχοφ"
        («Der Spiegel», 8/11/2002)

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ (το δημοσίευμα είναι του 2002) αποκαλύφθηκε στη Γερμανία ένα από τα πολυάριθμα μυστήρια που συνοδεύουν το μύθο της πρώτης γενιάς της RAF, και ιδιαίτερα της ηγετικής μορφής αυτής της οργάνωσης, της Ουλρίκε Μάινχοφ. Ο εγκέφαλος της Μάινχοφ δεν θάφτηκε ποτέ με το σώμα της στο νεκροταφείο του Βερολίνου, μετά τον ανεξιχνίαστο θάνατό της στο λευκό κελί του Σταμχάιμ στις 9 Μαΐου 1976. Εμεινε στα χέρια των "ειδικών" που τον τεμαχίζουν σε πολυάριθμα τμήματα, αναζητώντας εναγωνίως τη "λυδία λίθο" της τρομοκρατίας. 

[...]

Αποκαλύφθηκε ότι την ίδια τύχη είχαν και οι εγκέφαλοι των συντρόφων της, του Αντρέας Μπάαντερ, της Γκούντρουν Ενσλιν και του Γιαν-Καρλ Ράσπε, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί κι αυτοί στα λευκά κελιά του Σταμχάιμ, κάτω από εξίσου μυστηριώδεις συνθήκες, το μαύρο φθινόπωρο του 1977. Οι τρεις εγκέφαλοι περιήλθαν στα χέρια του ίδιου ειδικευμένου επιστήμονα, του Γίργκεν Πφάιφερ, στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν, χωρίς να λάβουν γνώση οι συγγενείς των νεκρών. Μέχρι το 1988 που βγήκε στη σύνταξη, ο Πφάιφερ μελετούσε ή τουλάχιστον διατηρούσε στο πλούσιο αρχείο του τους τρεις εγκεφάλους. Δεν γνωρίζουμε τι απέγιναν στη συνέχεια οι εγκέφαλοι αυτοί. 



 Πρός αποκατάσταση της Ιστορίας να πούμε πώς τελικά ο εγκέφαλος της Ουλρίκε Μάινχοφ,ετάφη 26 χρόνια μετά την αμφιλεγόμενη αυτοκτονία της .

Η κόρη της Μάινχοφ, Μπετίνα Ρελ, είχε γνωστοποιήσει  πως ο εγκέφαλος της μητέρας της -που είχε αφαιρεθεί μετά το θάνατό της για να αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικών ερευνών- ετάφη στο κοιμητήριο Μαρίεντροφ της γερμανικής πρωτεύουσας. Στην τελετή, εκτός από την κόρη της Μάινχοφ, παρέστη η δίδυμη αδελφή της Ρεγκίνε και οι δύο σύντροφοί τους.


Ο εγκέφαλος της Ουλρίκε Μάινχοφ είχε αφαιρθεί, ωστόσο, δίχως να το γνωρίζουν οι συγγενείς της θανούσης. Η Μπετίνα Ρελ, η οποία είναι δημοσιογράφος, είχε ανακαλύψει  ότι ο εγκέφαλος της μητέρας της δεν είχε ταφεί μαζί με το υπόλοιπο σώμα όπως νόμιζε μέχρι τότε, αλλά ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε συντηρηθεί σε φορμαλδεΐδη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μαγδεμβούργου.

Περισσότερα:http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021207.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου