Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ – (The Shock Doctrine / 2007)

Ντοκιμαντέρ/ ΗΠΑ / 78min

Σκηνοθεσία/Σενάριο : Alfonso Cuaron, Jonas Cuaron, Naomi Klein (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν)

Αναλύοντας τις εκπληκτικές συνδέσεις μεταξύ των μεθόδων της αγοράς και των τεχνικών βασανισμού της CIA κατά τη δεκαετία του 1950, το ντοκιμαντέρ εξερευνά πόσο ,πολύ γνωστά γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, έχουν γίνει θέρετρα του Δόγματος του Σοκ : απ’ το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή, τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν, και τον πόλεμο στο Ιράκ.

H Ναόμι Κλάιν λέει : # Ξανα-δημιουργώντας τους ανθρώπους, σοκάροντάς τους με συνεχή υπακοή. Αυτή είναι μια ιστορία για μια πανίσχυρη ιδέα που στη δεκαετία του 1950 τράβηξε την προσοχή της CIΑ και χρηματοδότησε μια σειρά πειραμάτων. Από αυτά παράχθηκε ένα μυστικό εγχειρίδιο για το πώς μπορούν να κάμπτουν τους κρατούμενους. Το κλειδί ήταν η χρήση του Σοκ για τη μετατροπή των ενηλίκων σε μια κατάσταση ανήλικου παιδιού # Αλλά οι τεχνικές αυτές δεν λειτουργούν μόνο σε πολίτες. Μπορούν να λειτουργήσουν και σε ολόκληρες κοινωνίες.

Ένα συλλογικό τραύμα, ένας πόλεμος, ένα πραξικόπημα, μια φυσική καταστροφή, μια τρομοκρατική επίθεση μας βάζει όλους σε κατάσταση σοκ. Στον απόηχο αυτό λοιπόν , όπως ο κρατούμενος στο θάλαμο ανάκρισης, αφού έχουμε γίνει σαν παιδιά, έχουμε την τάση ν’ ακολουθούμε τους ηγέτες που ισχυρίζονται ότι μας προστατεύουν.

# Υπάρχει ένα άλλο πράγμα που έχω μάθει κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στις καταστάσεις του σοκ: Το Σοκ είναι εξ ορισμού μια προσωρινή κατάσταση κι ο καλύτερος τρόπος για να μείνει κανείς προσανατολισμένος, να αντισταθεί στο σοκ, είναι να γνωρίζει τι μας συμβαίνει, και γιατί. #Ο Μilton Friedman* (νομπελίστας οικονομολόγος) κατάλαβε ότι όπως ακριβώς οι φυλακισμένοι «μαλακώσουν» στην ανάκριση απ’ το σοκ της σύλληψής τους, έτσι και οι μαζικές καταστροφές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να μας «μαλακώσουν» στην σταυροφορία του για την ´Ελεύθερη Αγορά´. Αυτός συμβούλευσε τους πολιτικούς πως αμέσως μετά από μια κρίση θα πρέπει να προσπαθήσουν να περάσουν όλες τις επώδυνες πολιτικές με μιας, πριν οι άνθρωποι προλάβουν να ορθοποδήσουν. Ονόμασε αυτή τη μέθοδο «Οικονομική Θεραπεία του Σοκ». Εγώ αυτή τη μέθοδο την ονομάζω «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ».







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου