Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Φωτ.Υλικό-Δεκεμβριανά


Φωτ. Dmitri Kessel. Βλ. Ελλαδα 1944, Dmitri Kessel, Εκδ. 'Αμμος. 


Το ρεπορτάζ του Dmitri Kessel για τα Δεκεμβριανά στο περιοδικό Life. 




 "Οταν ο λαός είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της τυραννίας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα"


Κηδεία των θυμάτων του συλλαλητηρίου της 3ης Δεκεμβρίου. Βλ. Η Νέα Σμύρνη στη μάχη των Δεκεμβριανών του 1944 (Μια Πόλη Ανάποδα, αριστερή παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης) : "4 Δεκέμβρη. Γενική απεργία. Κηδεία των θυμάτων της προηγούμενης μέρας συνοδεία ένοπλων σχηματισμών του ΕΛΑΣ Αθήνας. Χτύπημα της διαδήλωσης στην οδό Πανεπιστημίου με νεκρούς και τραυματίες. - Αρχίζει τα ξημερώματα η επίθεση του ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο της Χ στο Θησείο και στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας. Στην επίθεση στο Θησείο παίρνει μέρος λόχος 100 νεοσμυρνιωτών ΕΛΑΣιτών του Ι/1 Τάγματος[1] με καπετάνιο τον Μιχάλη Παναγιωτίδη. Στις 11.30 το πρωί ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει τη βάση των χιτών, οι οποίοι είχαν 104 νεκρούς και 40 αιχμαλώτους. 180 χίτες μαζί με τον αρχηγό τους Γρίβα διαφεύγουν προς το κέντρο υπό την προστασία αγγλικών δυνάμεων. - Ο ΕΛΑΣ περικυκλώνει τα αστυνομικά τμήματα. Αργότερα, ανακαλείται η διαταγή". 





Συλλαλητήριο του ΕΑΜ. 




Η Στρατιωτική Οργανώση Γρίβα, ή Οργάνωση Χ, ιδρύθηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, και προσχώρησε στην Απελευθέρωση στην Εθνοφυλακή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Πήρε μέρος στις μάχες του Θησείου και του Μακρυγιάννη ενάντια στους αντάρτες του ΕΛΑΣ.
 
Τους προδότες Χίτες ή "Οργάνωση -Χ-" στην σημερινή Ελλάδα τους θεωρούν ήρωες οι Χρυσαυγίτες, και όλο το δεξιό-ακροδεξιό κομμάτι!


Κατ' εντολή του Γ. Παπανδρέου, ο 'Αγγελος 'Εβερτ (πατέρας του Μιλτιάδη 'Εβερτ), διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας κατά τη διάρκεια της κατοχής, ήταν εκείνος που διέταξε την αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. 


ριζοσπάστης 2/12/44







Βρετανοί στρατιώτες στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.Πάντα συνεργάτες ήταν. 
Αστικά Κομματα , Φασίστες και κατακτητές.


 Φωτ. Morris (Lt), No 2 Army Film & Photographic Unit. 
Βλ. Η Νέα Σμύρνη στη μάχη των Δεκεμβριανών του 1944 (Μια Πόλη Ανάποδα, αριστερή παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης). 






Αναγνώριση των θυμάτων. Φωτ. Dmitri Kessel. "Μετά μερικές εβδομάδες απο τις μάχες της Αθήνας, ομάδες απο χωροφύλακες και επιστρατευμένους πολίτες ξεκινούν το μακάβριο έργο τους. Ξεθάβουν τους νεκρούς... Η κίνηση δεν είναι τυχαία, είναι καλά μελετημένη απο την κυβέρνηση. Τα χιλιάδες σώματα, σε διάφορες φάσεις αποσύνθεσης μαζεύονται απο τις τέσσερις γωνιές της Αθήνας στο Περιστέρι. Εκεί υφίστανται μια "επεξεργασία", κομματιάζονται και παραμορφώνονται. Αργότερα θα κληθεί ο ειδικός πτωματολόγος Σερ Γουόλτερ Σιτρίν να εξετάσει τα "εγκλήματα του ΕΑΜ " . Ο Σιτρίν τραβάει τα μαλλιά του. Νεκροί απο το Θησείο είναι μπλεγμένοι με δοσίλογους των Γερμανών, κομματιασμένες ΕΛΑΣίτισες απο τις ρουκέτες του Σκόμπι μαζί με χωροφύλακες, γυναικόπαιδα των ανατολικών συνοικειών, σκοτωμένα απο αεροπορικές επιδρομές, μπλεγμένα με τους δήμιους της Γκεστάπο και του Παπαγιώργη... Ντροπή για τους τιμιμένους νεκρούς του Λαού να υφίστανται τέτοια ατίμωση. Τα πορίσματα των ιατροδικαστών είναι αντιφατικά, πολλοί δηλώνουν στις αρχές την ανικανότητά τους να συνθέσουν μια ενιαία εικόνα" (από το μπλογκ Κόκκινος Φάκελλος). 





Μέλη της Χ  (αρχείο ΚΚΕ).  
Άνδρες των ΕΑΣΑΔ(Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσεως) της Θεσσαλίας. Βλ. Antonio Munoz, Herakles & the Swastika. Via Phorum "Δοξασμένα Τάγματα Ασφαλείας".  




Ο στρατηγός των SS Walter Schimana και μπροστά του οι γερμανοτσολιάδες. Βλ. Antonio Munoz, Herakles & the Swastika: Greek Volunteers in the German Police, Army & SS 1943-1945, Axis Europa Books (2000). Via Phorum "Δοξασμένα Τάγματα Ασφαλείας".   


Μαχητές του ΕΛΑΣ στα οδοφράγματα.






Οδοφράγματα για τανκς. 



Ε.Α.Μ-Φωτ. Dmitri Kessel (επιχρωματισμένη).



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου