Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα

Πέθανε λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης 5/12/2013 (ώρα Ελλάδας) ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Ν. Αφρικής, αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ, στα 95 του χρόνια.


Όπως αναφέρει το Al Jazzera, ο Μαντέλα πέθανε στη θαλπωρή της οικογένειας του μετά από μια θαρραλέα μάχη που κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Ο 95χρονος ήρωας του απαρτχάιντ λάμβανε κατ' οίκον ιατρική φροντίδα από τον Σεπτέμβριο όταν βγήκε από το νοσοκομείο έχοντας νοσηλευθεί για περισσότερο από τρεις μήνες λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αμέσως μετά το θάνατο του, εκδηλώσεις συγκίνησης και αγάπης ξέσπασαν σε κάθε γωνιά της Ν. Αφρικής. Στις 15 Δεκεμβρίου θα γίνει η κηδεία του καθώς δέκα ημέρες εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής.

Το livestreaming έξω από την οικία του Ν. Μαντέλα, εδώ.
Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής. Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress). Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.
Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα, το 1969 (σε τροχαίο έχασε και τη δισέγγονή του, το 2010). Από τότε ο Νέλσον Μαντέλα έγινε εξαιρετικά δραστήριος κατά του AIDS. Ο ίδιος δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αναδείξουμε το AIDS ως φυσιολογική ασθένεια είναι να μην το κρύβουμε και να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν να το θεωρούν κάτι που χτυπά ορισμένα άτομα τα οποία πηγαίνουν στην κόλαση και όχι στον παράδεισο.
__________________________________
Η ανακοίνωση του θανάτου:
Τζέικομπ Ζούμα: Το έθνος μας έχασε τον μεγαλύτερο του γιο
«Ο πρώτος έγχρωμος Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και μεγάλη μορφή εναντίον του Απαρτχάιντ, ο Νέλσον Μαντέλα, απεβίωσε»  ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.
Σε δήλωση που έκανε σε εθνικό δίκτυο της Νοτίου Αφρικής, ο Ζούμα είπε πως ο Μαντέλα «έφυγε εν ειρήνη».
«Το έθνος μας έχασε τον μεγαλύτερο γιο του» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου