Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ο κόσμος επιμένει (live streaming)




Watch live streaming video from revoltistanbul at livestream.com


 Το βίντεο του «Russia Today» από τη σημερινή (Κυριακή 2/6) ανακατάληψη της πλατείας Ταξίμ από τους διαδηλωτές:




22:15 Πληροφορίες του AL Jazeera (απ' όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες) αναφέρουν ότι υπαρχουν αρκετοί τραυματισμοί και συλλήψεις στη συνοικία Μπεσίκτας (4 χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ), σε διαμαρτυρία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο:




22:00 Αυτοκίνητο παρασύρει διαδηλωτές τραυματίζοντας τρία άτομα στην Άγκυρα - Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο που μπήκε μες στους διαδηλωτές οδηγούσε έγκυος που πανικοβλήθηκε κι έχασε τον έλεγχο:





21:40 Εκπληκτικό στιγμιότυπο, αλιευμένο από το twitter (#occupygezi & #taksim):





21:20 Σε πολλές φοιτητικές εστίες στην Κωνσταντινούπολη οι φοιτητές έχουν βγει με φωνές, τραγούδια, χειροκροτήματα, χτυπώντας κατσαρόλες 





 20:50 Ρίψη χημικών στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης




20:40 Πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας για 5 σοβαρά τραυματίες από τις επιθέσεις της Αστυνομίας σε διαδηλωτές. Πάνω από 1.700 προσαγωγές από το ξεκίνημα της εξέγερσης. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Άγκυρα (φωτο από το Al Jazeera):









19:40 Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μέχρι αυτήν την ώρα στην Σμύρνη σύμφωνα με την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης (από @ Μakis Sinodinos):




19:25 Άγκυρα: Πάνω από 400 τραυματίες, οι 15 σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες 







18:50 Βίντεο του Al Jazeera από την πλατεία Ταξίμ:







18:45 Η πλατεία Kizilay στην Άγκυρα μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και νερό, όπως μεταδίδει το Time Turkiye (φωτογραφία από το Al Jazeera)



18:40 Κυβερνητικό κτίριο υπό κατάληψη. Κεντρικό πανό: «Ζήτω οι εξεγερμένοι της Ταξίμ»



18:20 Προκλητικός ο Ερντογάν: «Υποκινούμενοι και πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές». Ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις επέρριψε σε δηλώσεις του την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά το ότι έδωσε την εντολή στην αστυνομία να απομακρυνθεί αργά το Σάββατο αποκλιμακώνοντας κάπως την κατάσταση, εμφανίζεται ανυποχώρητος στην προοπτική να ολοκληρωθούν τα σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Ταξί (πηγή: in.gr)


18:10 Πληροφορίες για σκληρή επέμβαση της Αστυνομίας στο Γκιουνντογντού της Σμύρνης και για χρήση πλαστικών σφαιρών στα Άδανα




17:50  Χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια ομάδα περίπου χιλίων διαδηλωτών στην Άγκυρα που κατευθύνονταν προς το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε η τουρκική αστυνομία, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ροής NTV.


 




Σχεδόν σε όλες τις πόλεις οι διαδηλωτές κάνουν κάλεσμα για την συνέχιση των διαδηλώσεων

Σχεδόν σε όλη την Τουρκία συνεχίζονται οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Ερντογάν και στην πολιτική της. Συνολικά σε 57 πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και στις περισσότερες απ’ αυτές είχαν μαζικό χαρακτήρα.

Βίντεο του δικτύου «Russia Today»:




Χτες το απόγευμα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις ο κόσμος επέμενε και παρέμεινε στις πλατείες μέχρι το πρωί. Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ο κόσμος είναι μαζεμένος και συνεχώς καλούν τις μάζες να δώσουν περισσότερο υποστήριξη. Χτες η αστυνομία είχε αποσυρθεί απ’ την πλατεία Ταξίμ. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος μαζεύτηκε στην πλατεία και συνέχισε τη διαδήλωση. Όμως η αστυνομία σε όσους δρόμους οδηγούσαν στην πλατεία προσπαθούσε να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στην πλατεία. Απαγορεύτηκαν τα πλοία απ’ την ασιατική πλευρά να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά. Ο κόσμος ώρες ολόκληρες περπατάει για να φτάσει στην Ταξίμ. Σε όλες τις διαδρομές η αστυνομία επιτίθεται ενάντια στον κόσμο και συνεχώς ρίχνουν δακρυγόνα από το έδαφος και το αέρα.

Demonstrators clash with police during a protest against Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan and his ruling Justice and Development Party on June 1, 2013. (AFP Photo / Adem Altan)


Χτες μέχρι το απόγευμα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είχαν πραγματοποιηθεί 939 συλλήψεις χωρίς όμως να αναφέρονται οι τραυματισμοί.

Το τηλεοπτικό κανάλι Hayat εδώ και δύο μέρες σε εικοσιτετράωρη βάση μεταδίδει συνεχώς ζωντανά τα γεγονότα. Η ανταπόκριση που κάνουν οι διαδηλωτές δείχνει ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πια χιλιάδες. Η αστυνομία οδηγεί τα οχήματά της στο ψαχνό και στα μεγάλα κτίρια υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές. Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι στα κεφάλια και τον ώμο. Αυτό δείχνει ότι ανοίγουν πυρ είτε με σφαίρες είτε με πλαστικές σφαίρες απ’ τα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από είκοσι άτομα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο απ’ αυτούς, το στέλεχος του Κόμματος Εργασίας και άλλος ένας εξακολουθούν να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Οι γιατροί χτες δήλωσαν ότι ο δεύτερος ζει με μηχανική υποστήριξη και θα είναι θαύμα εάν συνέλθει.

An injured demonstrator is helped during clashes between riot police and demonstrators in Ankara on June 1, 2013. (AFP Photo / Adem Altan)


Στην Αγκυρα το Συνδικάτο των εργαζομένων Υγείας δήλωσαν ότι η αστυνομία και οι ηγεσίες των νοσοκομείων έχουν δώσει εντολή να μη δοθούν πληροφορίες για τους τραυματίες. Ενώ μία μερίδα ΜΜΕ φαίνεται πως ακολουθεί αυτή την διαταγή, μη αναφέροντας τις βάρβαρες επιθέσεις της αστυνομίας.

Σχεδόν σε όλες τις διαδηλώσεις ο κόσμος απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο Ερντογάν στην τελευταία του χτεσινή δήλωσε «παρακάλεσε» να σταματήσουν οι διαδηλωτές. Ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε ηρεμία κι απ’ τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κόσμος προσπαθεί να αντιδράσει με όλους τους τρόπους ενάντια στην καταστολή. Ιδιαίτερα στη Σμύρνη και την Αγκυρα στις σφοδρές συγκρούσεις κάηκαν τράπεζες και δέχτηκαν επιθέσεις κρατικές υπηρεσίες.


************

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες-- στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ.

Πηγή:left.gr,best news today

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου