Τούρκος επαναστάτης, ιδρυτής του TKP/M-L (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας/Μαρξιστικό – Λενινιστικό) και του T.I.K.K.O. (Τουρκικός Εργατο-Αγροτικός Απελευθερωτικός Στρατός). Δολοφονήθηκε ύστερα από φριχτά βασανιστήρια, στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, στις 18 Μάη 1973, σε ηλικία 24 χρονών, και έγινε σύμβολο του επαναστατικού κινήματος στην Τουρκία. Ο Καϋπάκκαγια, άφησε επίσης, σημαντικό θεωρητικό έργο, αντιτάχθηκε έμπρακτα στο ρεφορμισμό και στο ρεβιζιονισμό, υπεράσπισε τη γραμμή του ένοπλου λαϊκού αγώνα, ενώ είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της εθνικής αυτοδιάθεσης του Κουρδικού λαού.
Ο Ιμπραήμ Καϊπάκκαγια (Ίμπο) γεννήθηκε το 1949 κάτω από πολύ φτωχικές συνθήκες στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας (στη περιοχή Çorum). Παρά τις δυσκολίες, όντας γιός μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, κατάφερε με σκληρή δουλειά να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει δάσκαλος.
Μόλις ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσική.
Λόγω της καταγωγής του ένιωσε για τα καλά τι σημαίνει η εκμετάλλευση και καταπίεση του Τουρκικού και Κουρδικού λαού, κάτι που δεν τον άφησε ανεπηρέαστο. Από νωρίς εντάχθηκε στο «Επαναστατικό Εργατικό και Αγροτικό Κόμμα της Τουρκίας» (TIIKP). Κατά τη διάρκεια της ένταξής του στο κόμμα αυτό ο Ίμπο και αρκετοί άλλοι σύντροφοί του επηρεάστηκαν της επαναστατικές – προλεταριακές ιδέες του Μάο Τσετούνγκ, και ήρθε σε ρήξη με την πλειοψηφία του κόμματος.
Το 1972 σε ηλικία 23 χρόνων μαζί με μια χούφτα συντρόφους, και αφού δεν επικράτησαν κατά τη διάρκεια της διαπάλης των δύο γραμμών στο κόμμα, αποφάσισαν να ιδρύσουν το TKP/ML, το Τούρκικο Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό-Λενινιστικό, και αμέσως μετά το ένοπλο τμήμα του, τον Εργατοαγροτικό Απελευθερωτικό Στρατό της Τουρκίας (TIKKO).
Κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης το 1973 τον συνέλαβαν. Για εβδομάδες και αφού είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια, τελικά στις 18 Μαΐου του ίδιου έτους, δολοφονήθηκε από τους μπράβους του τουρκικού κράτους.
Ο Ίμπο ήταν μόλις 24 χρόνων, έδωσε τη ζωή του για τους σκοπούς της επανάστασης. Η προσωπική του ιστορία, η ζωή του και ο πολιτικός του αγώνας, είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο «Ματωμένος Μάης», που μέχρι και σήμερα είναι απαγορευμένο στην Τουρκία.
Ο Ιμπραήμ Καϊπάκκαγια, αν και πολύ νέος όταν δολοφονήθηκε από το Τουρκικό κράτος, πρόλαβε να αφήσει σημαντικό θεωρητικό έργο. Ένα θεωρητικό έργο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ιδεολογικοπολιτικής διαμάχης και στάθηκε πολύτιμη συμβολή στην ίδρυση του TKP/ML.
Το θεωρητικό του έργο στηρίχτηκε και ήταν στενά συνδεδεμένο με τη πράξη, θεμέλιό του ήταν ο Μαρξισμός Λενινισμός Μαοϊσμός και η αναζήτηση της προσαρμογής του στις Τούρκικες συνθήκες. Η ίδρυση του TKP/ML θα ήταν αδύνατη αν δεν υπήρχε η κάθετη αντίθεση με τον ρεφορμισμό και το ρεβιζιονισμό στο θεωρητικό και πρακτικό έργο του Καϊπάκκαγια και των συντρόφων του.
Θα ήταν αδύνατη αν, παράλληλα με τη διαμάχη ενάντια σε αυτά τα ρεύματα και την υπεράσπιση του επαναστατικού κομμουνισμού, οι ιδρυτές του TKP/ML δεν μελετούσαν και δεν πατούσαν γερά στη Τουρκική πραγματικότητα. Ο Ιμπραήμ Καϊπάκκαγια αποτελεί πρότυπο για όλους τους νέους επαναστάτες. Πρότυπο και γι’ αυτά που έκανε αλλά και για το θεωρητικό του έργο που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου