Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΚΚΑΣ: ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ "ΞΕΧΑΣΕΙ" 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ-ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ #FREE_SAKKAS

Από τη στιγμή που ακόμα και το Σύνταγμα χρησιμοποιείται στις ημέρες μας «α λα καρτ», είναι λογικό αυτό να ισχύει και με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο οποίος στην περίπτωση του προφυλακισμένου για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Κωνσταντίνου Σακκά έχει γίνει κάτι παραπάνω από «λάστιχο». 
Ενώ έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες), η δίκη του δεν ξεκίνησε ποτέ. Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του 18μηνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και προφυλακίστηκε εκ νέου. 

Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του (12 μήνες) συμπληρώθηκε κι αυτός, ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) δεν έχει καν αρχίσει. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε, μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου την παράνομη πλέον παράταση της προφυλάκισης του Κωνσταντίνου Σακκά, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 4 Ιουνίου, για έξι ακόμα μήνες, οπότε κινδυνεύει να μείνει τρία χρόνια προφυλακισμένος χωρίς να έχει περάσει από δίκη.

Αυτό που συμβαίνει στον Κωνσταντίνο Σακκά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 6 παρ. 4 του Συντάγματος: «Nόμος ορίζει το ανώτατο όριο διάρκειας της προφυλάκισης, που δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος στα κακουργήματα και τους έξι μήνες στα πλημμελήματα. Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις τα ανώτατα αυτά όρια μπορούν να παραταθούν για έξι και τρεις μήνες, αντίστοιχα, με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προφυλάκισης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επί μέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης.

Παραβιάζεται, επίσης, και το άρθρο 288 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: «Από την επιβολή της προσωρινής κράτησης έως την έκδοση οριστικής απόφασης δεν μπορεί να διαταχθεί νέα προσωρινή κράτηση του ίδιου κατηγορουμένου για άλλη πράξη για την οποία, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, ήταν δυνατό να ασκηθεί ποινική δίωξη ή να απαγγελθεί κατηγορία, ταυτόχρονα με την ποινική δίωξη συνεπεία της οποίας επιβλήθηκε η προηγούμενη προσωρινή κράτηση ή μέσα σε εύλογο διάστημα από αυτήν. Κατ” εξαίρεση μπορεί να διαταχθεί νέα προσωρινή κράτηση για άλλη πράξη, αν η ποινική δίωξη γι” αυτήν δεν μπορούσε να ασκηθεί παρά μόνο στους τρεις τελευταίους μήνες πριν από την πάροδο του χρονικού ορίου της διάρκειας της προηγούμενης προσωρινής κράτησης ή την τυχόν απόλυση του κρατουμένου. Στην περίπτωση αυτή η νέα προσωρινή κράτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος και δεν παρατείνεται».

Υπενθυμίζεται πως ο Κωνσταντίνος Σακκάς συνελήφθη τον Απρίλιο του 2010 στη Νέα Σμύρνη, την ώρα που έβγαινε από αποθήκη στην οποία φυλασσόταν οπλισμός. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί τη σχέση του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αρνείται ωστόσο πως είναι μέλος των «Πυρήνων της Φωτιάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου