Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Νόαμ Τσόμσκι: Συνασπισμός των χωρών της νότιας Ευρώπης

Συνασπισμό των χωρών της νότιας Ευρώπης, εντός του ευρώ, για να δράσουν απέναντι στην Γερμανία, προτείνει ο Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος, Νόαμ Τσόμσκι, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αφήσει εύκολα την Ε.Ε και να αποκτήσει δικό της νόμισμα, ενώ χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως έναν ανθεκτικό λαό.
Aυτή η πιθανή συμπόρευση των χωρών της νότιας Ευρώπης -Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα- η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια περιφερειακή χώρα, όπως η Ιρλανδία, είναι σοβαρή ελπίδα από την οποία να ωφεληθεί η Ελλάδα», υποστηρίζει ο κ. Τσόμσκι.
«Μπορεί να υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην κάθε χώρα, αλλά στην ουσία τα προβλήματα είναι κοινά», προσθέτει.
Όσον αφορά το ευρώ, επισημαίνει ότι ως κοινό νόμισμα παρέχει πολλά πλεονεκτήματα. Εξάλλου, η Ελλάδα «δεν θα μπορούσε εύκολα να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκτήσει δικό της νόμισμα, ώστε να βγει έξω από την κρίση με έναν ‘κανονικό’ τρόπο, υποτιμώντας τη δραχμή», τονίζει.
Αναφέρει επίσης ότι για την Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει αυτό που έγινε για τη Δυτική Γερμανία το 1953, τότε που η Δύση αποφάσισε να την βοηθήσει όταν κατέρρεε. «Αυτή η πρόταση είναι καλή, όμως νομίζω ότι είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί».
Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως έναν ανθεκτικό λαό που αντέχει στην πίεση. «Υπάρχουν κάποιοι λαοί που έχουν στην ιδιοσυγκρασία τους την ανθεκτικότητα. Τέτοιος λαός για παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, αλλά σίγουρα είστε και οι Έλληνες. Λαοί που είναι συνεχώς κάτω από πίεση μπορούν να αντέξουν τα δεινά που τους επιβάλλουν οι ισχυροί αλλά κυρίως να έχουν τον χρόνο ώστε να λάβουν τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή. Το να αντέχεις δε σημαίνει ότι παραδίδεσαι, ότι σταματάς την αντίσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου