Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Επιθέσεις, τραμπουκισμοί, εμπρησμοί: To προφίλ της χιτλερικής οργάνωσης «Combat 18 Hellas» (βίντεο)

  • Η ναζιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas» συνδέεται άμεσα με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές»
  • Είτε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενες, έχουν προβεί σε πάνω από 20 επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια
  • Ιδεολογικός μέντορας πρώην χρυσαυγίτης
  • Χαρακτηριστικό τους η οριζόντια δράση
  • Οι βρετανικές ρίζες της «Combat 18»
Περισσότερες από 20 εμπρηστικές επιθέσεις και εφόδους σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και σε βάρος Ρομά έχει πραγματοποιήσει η νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas», μέλη της οποίας προσήχθησαν το πρωί της Τρίτης έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
Η ναζιστική οργάνωση «Combat 18 Hellas» συνδέεται άμεσα με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ), μέλη της οποία φέρεται επίσης να έχουν προσαχθεί από την αστυνομία σήμερα.

Βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα

Είτε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενες, έχουν προβεί σε πάνω από 20 επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Με αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο, έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου στη Νίκαια, του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην Κεφαλονιά, του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Ρόδο, καθώς και τις εμπρηστικές επιθέσεις σε χώρο αναρχικών στα Εξάρχεια, στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο πάρκο Τρίτση, στο στέκι «Αντίπερα Όχθη» στο Παλαιό Φάληρο και στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα. Ακόμη, έχουν προβεί και σε βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα.

Βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια
Μάλιστα, τα μέλη των δύο οργανώσεων συμμετείχαν στα επεισόδια που ξέσπασαν στο Μενίδι μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου Μάριου. Πρωταγωνίστησαν δε σε εμπρησμούς σπιτιών, τα οποία ανήκουν σε Ρομά που –κατ’ αυτούς- εμπλέκονται με ναρκωτικά.

Ιδεολογικός μέντορας πρώην χρυσαυγίτης
Οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές -ομάδα που θεωρεί ιδεολογικό μέντορά της τον πρώην χρυσαυγίτη και καταδικασθέντα για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό ως «Περίανδρο»- και η Combat 18 Hellas -ο αριθμός 18 παραπέμπει στα γράμματα Α-Η, δηλαδή Adolf Hitler- δεν είναι καινούριες και άγνωστες ακροδεξιές οργανώσεις για τις Αρχές.
Χαρακτηριστικό τους η οριζόντια δράση
Χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτών, σύμφωνα με τους ίδιους, βέβαια, είναι πως δρουν «οριζόντια», χωρίς δηλαδή κεντρική καθοδήγηση και ιδιαίτερη ιεραρχία. Το σλόγκαν τους είναι «Ακέφαλη αντίσταση», ενώ αποφασίζουν και «δρουν»αυτόνομα και εναπόκειται στην κρίση της καθεμιάς ομάδας ποιον τρόπο θα διαλέξουν.
Οι βρετανικές ρίζες της «Combat 18»
Σημειώνεται ότι η Combat 18 είναι νεοναζιστική οργάνωση που έχει τις ρίζες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στους ιδρυτές της συγκαταλέγεται ο Charlie Sargent και ο Harold Covington. Η οργάνωση τράβηξε από πολύ νωρίς την προσοχή των βρετανικών Αρχών μετά από συνεχόμενες απειλές σε μετανάστες, μειονότητες και αριστερούς.
Παράλληλα, το 1992 ξεκίνησε την έκδοση του περιοδικού «Redwatch», στο οποίο περιλαμβάνονταν φωτογραφίες, ονόματα και διευθύνσεις των πολιτικών αντιπάλων τους.
Στη Βρετανία, τα μέλη της Combat 18 έχουν κατηγορηθεί για το θάνατο προσφύγων, καθώς και βρετανών. Παράλληλα, οι βρετανικές Αρχές έχουν συνδέσει πολλές φορές μέλη της ομάδας με επιθέσεις και χουλιγκανισμό στα γήπεδα.
Όπως σημειώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα τόσο του BBC όσο και του Independent, η συγκεκριμένη οργάνωση που είχε φανατικούς υποστηρικτές σε ομάδες χούλιγκαν, είχε επίσης σχέσεις με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα, την βασική ακροδεξιά παράταξη της Βρετανίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον βρετανικό Τύπο οι άνθρωποι της Combat 18 παρείχαν «προστασία» σε εκδηλώσεις και συζητήσεις του κόμματος. Δεν ήταν όμως υπέρ της εκλογικής διαδικασίας.

Η βρετανική χιτλερική οργάνωση το 1995
Παρότι η προέλευση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης τοποθετείται στην Βρετανία, φέρεται να συνδέεται και με κινήματα στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου