Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

My Cats - Charles Bukowski

«Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά δείτε τις γάτες. Θα αισθανθείτε καλύτερα επειδή ξέρουν τα πάντα όπως ακριβώς είναι» 
Ο Χένρι Τσαρλς Μπουκόφκι,αυτός ο αυθεντικός άνθρωπος , που δεν καταδέχθηκε ποτέ να κάνει «τα σκατά ήλιο θάλασσα» και έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του (μιας και μόνο τέτοια διέθετε) τους  «σοφούς» της ακαδημαϊκής χολέρας , αποτύπωσε και την αγάπη του για τις γάτες σε ποιήματα όπως το «My cats» και το «The history of one tough motherfucker». 
Ο Χάουαρντ Σάουνις, συγγραφέας του βιβλίου «Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life» εξηγεί την αγάπη του Μπουκόφσκι για τις γάτες: "Όταν πια είχε βγάλει κάποια χρήματα ζούσε με τη γυναίκα του Linda Lee μια ήρεμη ζωή στα προάστια, παρέα με πολλές γάτες. Είχε γίνει πολύ συναισθηματικός μαζί τους" 
Στο έργο του «The history of one tough motherfucker» έμπνευση του συγγραφέα είναι μια γάτα η οποία επέζησε αφού την είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Το πείσμα του ζώου να παλέψει για να μείνει στην ζωή τον συγκίνησε που τελικά την υιοθέτησε.

"Όταν με ρωτούν οι δημοσιογράφοι για την ζωή και την λογοτεχνία σηκώνω ψηλά την χτυπημένη και αλλήθωρη Celine και τους τη δείχνω", είχε πει κάποτε. Αλλά δεν καταλαβαίνουν. Λένε κάτι του στυλ, «εννοείτε ότι εμπνέεστε από αυτή τη γάτα;». Όχι τους λέω, εμπνέομαι από αυτό που συνέβη, από πράγματα σαν κι αυτό. Από όλο αυτό, και τους την δείχνω".


«Εάν αισθάνεστε άσχημα απλά δείτε τις γάτες. Θα αισθανθείτε καλύτερα επειδή ξέρουν τα πάντα όπως ακριβώς είναι.Όσες πιο πολλές γάτες έχετε τόσο περισσότερο θα ζήσετε. Κάποια μέρα αυτό το "μυστικό" θα ανακαλυφθεί και όλοι θα έχουν χιλιάδες γάτες και θα ζουν για πάντα.

Δεν παραπονιούνται ποτέ,δεν ανησυχούν ποτέ,περπατούν με μία 

απίστευτη υπερηφάνεια,κοιμούνται με μια άμεση απλότητα,κάτι που οι

άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κατανοήσουν. Όταν αισθάνομαι άσχημα αρκεί να τις παρατηρήσω για λίγο, και το κουράγιο μου επιστρέφει.


Στην επόμενή μου ζωή θα ήθελα να είμαι γάτα. Να κοιμάμαι είκοσι ώρες τη μέρα και να περιμένω να με ταΐζουν. Να κάθομαι όλη μέρα και να γλύφω τον κώλο μου»




My Cats


I know. I know.
they are limited, have different
needs and
concerns.

but I watch and learn from them.
I like the little they know,
which is so
much.

they complain but never
worry,
they walk with a surprising dignity.
they sleep with a direct simplicity that
humans just can't
understand.

their eyes are more
beautiful than our eyes.
and they can sleep 20 hours
a day
without
hesitation or
remorse.

when I am feeling
low
all I have to do is
watch my cats
and my
courage
returns.

I study these
creatures.

they are my
teachers.
 
Charles Bukowski



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου