Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ

Η τέχνη της προβοκάτσιας είναι παλιά. Σήμερα, δε, είναι η επέτειος μιας από τις πιο επαίσχυντες προβοκάτσιες κατά του κομμουνιστικού κινήματος. Σαν σήμερα (….) τη νύχτα της 26ης προς την 27η του Φλεβάρη 1933, οι ναζί πυρπολούσαν το κτίριο του γερμανικού Κοινοβουλίου, το Ράιχσταγκ , με στόχο την ενοχοποίηση των κομμουνιστών και τη συντριβή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας.
Κύριος οργανωτής της προβοκάτσιας ήταν ο υπαρχηγός του ναζιστικού κόμματος, Χέρμαν Γκέρινγκ. Το ομολόγησε ο ίδιος αργότερα, όταν, μπροστά σε έναν στενό κύκλο συνεργατών του Χίτλερ, έλεγε: «Ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρει πραγματικά το Ράιχσταγκ είμαι εγώ, γιατί εγώ έβαλα φωτιά σ’ αυτό».
Με πρόσχημα το Ράιχσταγκ οι ναζί ξεκίνησαν πογκρόμ κατά των αντιφασιστών. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10 χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές ρίχτηκαν στις φυλακές. Μέσα σε αυτό το κλίμα, στις 28 του Φλεβάρη, με υποβολέα τον Χίτλερ, ο καγκελάριος Χίντεμπουργκ αναστέλλει όλα τα άρθρα του Συντάγματος της Βαϊμάρης, που εγγυόνταν την ελευθερία του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, των συγκεντρώσεων και της ίδρυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Οι κομμουνιστές πασχίζουν να ορθώσουν μέτωπο κατά του φασισμού. Ηδη μια μέρα πριν το διάταγμα Χίντεμπουργκ, ο Ερνστ Τέλμαν, ο ηγέτης του ΚΚΓ, με ανοιχτό γράμμα προς όλους τους σοσιαλδημοκράτες εργάτες και τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έκανε έκκληση για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου. «Αν αγωνιστούμε ενωμένοι», έλεγε το γράμμα, «θα είμαστε ανίκητοι», ενώ την 1η του Μάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα έστειλε στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και στη Γενική Ενωση Γερμανικών Συνδικάτων ακόμη ένα γράμμα, όπου πρότεινε να κηρυχτεί γενική πολιτική απεργία εναντίον της φασιστικής δικτατορίας.
Ο Δημητρώφ στην τελευταία του αγόρευση στη δίκη της Λειψίας, στις 16/12/1933
Ο Δημητρώφ στην τελευταία του αγόρευση στη δίκη της Λειψίας, στις 16/12/1933
Οι μάσκες πέφτουν. Οι δεξιοί ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας απορρίπτουν την πρόταση των κομμουνιστών και ουσιαστικά ματαιώνουν την κοινή αντιφασιστική δράση της γερμανικής εργατικής τάξης. Με λυμένα τα χέρια, οι ναζί περνούν στο δεύτερο μέρος της σκευωρίας. Στις 3 του Μάρτη συλλαμβάνουν τον Τέλμαν και τον φυλακίζουν για τον εμπρησμό του Ραϊχσταγκ, ενώ στη συνέχεια κατηγορούν ως κυρίως υπεύθυνο για τον εμπρησμό τον Βούλγαρο κομμουνιστή ηγέτη Γκεόργκι Δημητρώφ.
Η δίκη του Δημητρώφ και των συντρόφων του, που έμεινε ιστορική ως δίκη της Λειψίας, αποτέλεσε «χαστούκι» κατά του φασισμού. Ο Δημητρώφ κατατροπώνει από το εδώλιο τους σκευωρούς, γελοιοποιεί τον Γκέρινγκ, με αποτέλεσμα το δικαστήριο του Χίτλερ να αναγκαστεί να εκδώσει αθωωτική απόφαση και, ταυτόχρονα, να ομολογήσει την επαίσχυντη προβοκάτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου