Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Φυλακές Κορυδαλλού : Στάσεις των κρατουμένων για τις άθλιες συνθήκες και τον αυταρχισμό της διευθύντριας

Κείμενο Κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού
Τον τελευταίο καιρό οι φυλακές Κορυδαλλού διοικούνται από το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάζομεν» από την πατριάρχησα. Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη.
Η κα. Κουτσομιχάλη από την απομόνωση του γραφείου της και χωρίς να έχει την παραμικρή γνώση για το εσωτερικό της φυλακής και τα προβλήματα των κρατουμένων έχει κατάσκευάσει ένα δικό της φέουδο.
Με την συνδρομή από δικούς της πληροφοριοδότες, σωφρονιστικούς όπως ο Ηλίας Τριανταφυλλάκης και ο Τέλης Τριάδης που έχουν μόνιμη προκλητική συμπεριφορά στις οικογένειες των κρατουμένων και κοινωνικών λειτουργών με ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η κα. Κουτσομιχάλη και ο κύκλος της δείχνουν περίσσιο ζήλο στο να συστήνουν πειθαρχικά συμβούλια, να «κόβουν» με προκλητική αιτιολογία επισκεπτήρια, να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν κρατουμένους, να απαγορεύουν τα στοιχειώδη αγαθά (καπνούς, τηλεκάρτες, είδη υγιεινής), να απορρίπτουν την μια μετά την άλλη τις αιτήσεις για άδειες. Με λίγα λόγια αναζητούν συνεχώς τρόπους να εφευρίσκουν προβλήματα που δυσκολεύουν κατά πολύ την έτσι και αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα των κρατουμένων.
Φυσικά η κα. Κουτσομιχάλη δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για τα κιλά πρέζας που μπαίνουν στη φυλακή με την ανοχή της, για το γεγονός πως δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό, δεν υπάρχουν καθαριστικά για τις πτέρυγες, δεν παρέχονται χαρτιά υγείας και σαπούνια στους άπορους κρατουμένους, δεν επισκευάζονται τα τζάμια στα πειθαρχία και τους κοινόχρηστους χώρους και δεκάδες ακόμα εγκληματικές και σκόπιμες παραλήψεις εις βάρος των κρατουμένων.
Στην τελευταία διαμαρτυρία των κρατουμένων τον περασμένο Δεκέμβρη η ίδια η κα. Κουτσομιχάλη προσωπικά όπως επίσης και ο γ.γ. του Υπ. Δικ. Ευτύχης Φυτράκης, ο οποίος έχει ακουστεί μετά από συγκεκριμένα περιστατικά ότι παρέχει εξυπηρετήσεις σε υπηρεσίες της αστυνομίας που στοχοποιούν επικίνδυνους κρατούμενους, είχαν δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις τουλάχιστον στις συνθήκες κράτησης.
Συγκεκριμένα είχαν δεσμευτεί ότι θα επιτραπεί στις οικογένειες των κρατουμένων να φέρνουν συσκευές θέρμανσης για να αντιμετωπιστεί η ολοκληρωτική ανεπάρκεια της φυλακής να μεριμνήσει για την θέρμανση των κελιών, θα υπάρξουν ενέργειες ώστε να υπάρξει επιτέλους έστω και για λίγες ώρες ζεστό νερό, θα εφαρμοστεί η συζυγική συνεύρεση, θα.. θα… θα…. σε μια λίστα βελτιωτικών αλλαγών η οποία όχι μόνο έμεινε προκλητικά ανεφάρμοστη, αλλά αντίθετα με το που τελείωσε η διαμαρτυρία εξαιτίας αυτών των υποσχέσεων η κατάσταση χειροτέρεψε όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Είμαστε εξοργισμένοι όχι μόνο γιατί οι άθλιες συνθήκες και η αδιαφορία για τους φτωχότερους κρατούμενους έχουν φτάσει στο απροχώρητο αλλά γιατί ακόμα και ανέξοδες από άποψη οικονομικού κόστους αυτονόητες συνθήκες όπως η επικοινωνία με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον καταπατούνται. Πιο ακραίες περιπτώσεις είναι οικογένειες μεταναστών που ταξιδεύουν από άλλες χώρες για να δουν τους δικούς τους και τελικά οι αιτήσεις των επισκεπτηρίων καταλήγουν ως συνήθως στο καλάθι των αχρήστων.
Υπεύθυνη για όλη αυτή τη κατάσταση που περιγράψαμε συνοπτικά είναι πρώτα και κύρια η Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη που με την προκλητική της στάση και τις μεθοδεύσεις της, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στην καθημερινότητα των κρατουμένων.
Μοναδική απαίτηση μας είναι να απομακρυνθεί η κα. Κουτσομιχάλη και να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Ως μια πρώτη αντίδραση οι παρακάτω πτέρυγες θα αρνούνται το μεσημεριανό κλείσιμο και για δυο ώρες το βραδινό (8:00 – 10:00). Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν επιλυθεί το ζήτημα θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας.
Οι κρατούμενοι από τις πτέρυγες Α’. Β’. Γ’, Δ’
Όπως ήταν αναμενόμενο οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται χωρίς να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι με λόγια το γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και να δράσουμε όπως μπορούμε. Σε κάθε περίπτωση θα βγάζουμε ενημερώσεις δημόσια για την εξέλιξη της κατάστασης.
-athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου