Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Louise Michel la rebelle - Ταινία

Το La Rebelle αποτελεί τη βιογραφική ταινία της Λουίζ Μισέλ, γυναίκας επαναστάτριας που συμμετείχε στην Παρισινή Κομμούνα.

"Η εξουσία είναι καταραμένη, να γιατί είμαι αναρχική" Luise Michel

Η Παρισινή Κομμούνα του 1871, αν και διήρκεσε μόνο 72 μέρες, αποτελεί  γεγονός σταθμό και ταυτόχρονα σύμβολο στην ιστορία του εργατικού επαναστατικού κινήματος, όχι μόνο γιατί ήταν το πρώτο πείραμα εργατικής- σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, αλλά και εξαιτίας της επίδρασης που άσκησε στα μετέπειτα επαναστατικά εγχειρήματα.
Η ταινία  της Solveig Anspach “Louise Michel, la rebelle" , πραγματεύεται τη ζωή και το έργο μιας από τις πιο σημαντικές γυναικείες μορφές στην ιστορία των επαναστάσεων. Η Louise Michel (1830–1905), δασκάλα, νοσοκόμα και πολεμίστρια της Κομμούνας, φυλακίζεται για τη δράση της και στη συνέχεια εξορίζεται μαζί με άλλους συναγωνιστές της στην Νέα Καληδονία. Εκεί συναναστρέφεται με τους ντόπιους αυτόχθονες, μαθαίνει τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους, τους  διδάσκει γαλλικά και υποστηρίζει την αντίστασή τους στην αποικιοκρατία.
Πρόκειται για μια ταινία που ενδυναμώνει την πίστη μας στην δύναμη που έχουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, όπως ακριβώς έκανε κι η “Κόκκινη Παρθένα της Μονμάρτης” με τους συντρόφους της.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου