Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

BARAKA (Ντοκιμαντέρ HD) : ένας κόσμος πέρα από λέξεις Ντοκιμαντέρ / 96 min / ΗΠΑ /1992

BARAKA : ένας κόσμος πέρα από λέξεις Ντοκιμαντέρ / 96 min / ΗΠΑ /1992 Σκηνοθεσία : Ron Fricke Παραγωγή : Magidson Films Μουσική : Μichael Stearns.

BARAKA είναι μια αρχαία λέξη των μυστικιστών Sufi που μεταφράζεται ως «ευλογία» ή ως « ουσία της ζωής από την οποία η εξελικτική διαδικασία εκτυλίσσεται».

Το Baraka είναι ένα ντοκιμαντέρ που η κινηματογράφησή του , με φιλμ 75 mm,πραγματοποιήθηκε μέσα σε 14 μήνες και σε 25 χώρες. Η πρόσκληση ,για κάτι μαγικό ,ξεκινά με την ανατολή στα Ιμαλάια , και συνεχίζεται ,με τη θέα στην άκρη ενός ενεργού ηφαιστείου στη Χαβάη ,τον ναό Ryoan – ji στο Kιότο, τη Λίμνη Natron στην Τανζανία, το Αγιερς Ροκ (τον ιερό βράχο των αβορίγινων) στην Αυστραλία….. Το Baraka ,θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν σαν μια ενημερωμένη έκδοση της ταινίας του Godfrey Reggio , Koyaanisqatsi (1983). Δεν έχει καμία ιστορία και δεν υπάρχει κανένας διάλογος . Η γεωγραφία και οι ήχοι της γλώσσας είναι τα μόνα συστατικά που παρέχουν μια αισθησιακή και πνευματική εμπειρία που επιτρέπει στον εκάστοτε θεατή να δει τον κόσμο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μέσω της κάμερας του Fricke , γινόμαστε κοινωνοί της αναλαμπής διάφορων μορφών θρησκευτικής έκφρασης: από την ψαλμωδία των μοναχών μέχρι τις φυλετικές γιορτές στην Αφρική και τη Βραζιλία .

Χρησιμοποιώντας επιταχυνόμενες εικόνες της ταραχώδους ζωής της μεγαλούπολης με την έλλειψη στέγης από τη μια και τη στέρησή της από την άλλη, που διανθίζεται με θέα στα βουνά και τα δάση ,κατορθώνεται ν’ απεικονιστεί η αντίθεση της μηχανικής φύσης της σύγχρονης ζωής με την ομορφιά του φυσικού κόσμου . Αυτή η ταινία επιτρέπει σε κάποιον να δει πράγματα που πιθανόν ποτέ δεν γνώριζε ότι υπήρχαν Είναι τόσο συγκινητικό απλά να κοιτάζεις τα πρόσωπα των ανθρώπων κι αυτοί με τη σειρά τους να κοιτούν εσένα ,πράγμα που σου επιτρέπει να αισθανθείς την οικουμενικότητα του ανθρώπινου πνεύματος . Μοναδικό σε ομορφιά ,σ’ ευαισθησία και σε αντίληψη ,το Baraka πετυχαίνει την μετάβασή μας από τη μονότονη καθημερινότητα σ’ έναν πιο ήρεμο και πιο πνευματικό χώρο.
Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ρον Φρίκε είπε ότι το Baraka επρόκειτο να είναι « ένα ταξίδι επαν-ανακάλυψης, που βυθίζεται στη φύση , στην ιστορία, στο ανθρώπινο πνεύμα και ,τέλος, στη σφαίρα του άπειρου »

Παραγωγής: Ron Fricke
Διάρκεια: 01:36:20 min
Υπότιτλοι: Ελληνικοί Ενσωματωμένοι


  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου