Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μια ταινία του Κεν Λόουτς

Μια υπέροχη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, της οποίας η θεματολογία παραμένει επίκαιρη όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η Ισπανία στα χρόνια του εμφύλιου πόλεμου 1936-39. Ο συνασπισμός των δημοκρατικών: σοσιαλιστές, αναρχικοί, κομμουνιστές και αμέτρητοι απλοί άνθρωποι που ονειρεύονταν μια δημοκρατική Ισπανία, προσπαθούν να αναχαιτίσουν το το πραξικόπημα του στρατιωτικού Φράνκο που έσπευσε να ανατρέψει δια της βίας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Η ΤΑΙΝΙΑ
Πρωταγωνιστής είναι ένας, μεταξύ των χιλιάδων εθελοντών απ’ όλη την Ευρώπη, που έσπευσαν να υπερασπιστούν την Ισπανική Δημοκρατία. Ο Βρετανός εθελοντής κατατάσσεται στις γραμμές του POUM (κόμμα μαρξιστικής ενοποίησης) και τόσο στα χαρακώματα, όσο και στη διαμονή του στη Βαρκελώνη,  βιώνει τα πολιτικά τεκταινόμενα στο πολυσυλλεκτικό μέτωπο των Δημοκρατικών. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδρομή, τον αρχικό ενθουσιασμό, διαδέχεται ο προβληματισμός καθότι διαπιστώνει πως το μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι.  Οι μικροκομματικές διαφορές, οι διαφορετικοί στόχοι και οι έριδες θα δημιουργήσουν ένα εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο. Ελευθερίες που είχαν κατακτηθεί με αγώνες συρρικνώνονται και οι ένοπλες πολιτοφυλακές που είχαν αρχικά αντισταθεί στον Φράνκο, θα αντικατασταθούν από τακτικό στρατό της κυβέρνησης.  Έπειτα έρχεται η σειρά των οργανώσεων όπως του  POUM αλλά και των αναρχικών να κηρυχτούν παράνομες.  Η εσωτερική διχόνοια θα στοιχίσει τελικά σε όλο τον Ισπανικό λαό, με την επιβολή μιας από τις σκληρότερες δικτατορίες που γνώρισε η Ευρώπη. Ο σκηνοθέτης, στηλιτεύει τη στάση του Κ.Κ.Ι., καθώς αφήνει να διαφανεί πως δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της ΕΣΣΔ αντί για του Ισπανικού λαού, αντιμετωπίζοντας από ένα σημείο κι έπειτα εχθρικά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Το σενάριο της ταινίας είναι αρκετά κοντά στο βιβλίο Φόρος τιμής στην Καταλονία, του επίσης εθελοντή στον Ισπανικό εμφύλιο και συγγραφέα Τζ. Όργουελ. Για όσους ενδιαφέρονται για αυτήν τη μαύρη σελίδα της Ισπανικής ιστορίας,  η ταινία ε γενικές γραμμές αποτυπώνει γλαφυρά τα ιστορικά περιστατικά που βοήθησαν στην επικράτηση του Φράνκο.

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Πρωταγωνιστούν: Ιαν Χαρτ, Ροζάνα Παστόρ, Ζορντί Ντοντέ,

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου