Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Πρώτη η Κούβα στον αντι-Covid εμβολιασμό σε όλη την Αμερική και με το υψηλότερο ημερήσιο % στον κόσμο



ε
|| Γράφειι ο Ángel Guerra, Λατινοαμερικανός και διεθνής αναλυτής, αρθρογράφος της μεξικανικής εφημερίδας La Jornada. Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Juventud Rebelde (1968-71), του περιοδικού Bohemia (1971-1980) και άλλων κουβανικών εκδόσεων με εθνική κυκλοφορία.

Υπολογίζεται πως 300.000 εμβολιάζονται καθημερινά στο νησί (με πληθυσμό λίγο παραπάνω από 11 εκατομμύρια).
Πριν από τέσσερις ημέρες, με επίσημα στοιχεία είχαν εφαρμοστεί 22.982.462 δόσεις, έτσι ώστε το 86,1 % του συνολικού πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που ισοδυναμεί με 98,4 % στον πληθυσμό που χρειάζεται εμβολιασμό.

Cuba vaccinating Soberana

Πρέπει να σημειωθεί ότι, επιπλέον, οι αρχές αξιολογούν την εφαρμογή μιας πρόσθετης αναμνηστικής δόσης παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα των κουβανικών εμβολίων, διασφαλίζοντας την υγεία όσο το δυνατόν περισσότερο μόλις ανοίξει στο 100% η οικονομία.

Το 67% άνω των 2 ετών έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, με την Κούβα να είναι η μόνη χώρα που έχει συμπεριλάβει παιδιά 2 ετών και άνω στη στρατηγική ανοσοποίησης.
Ο εμβολιασμός οριστικοποιήθηκε σε τρεις δόσεις Abdala ή Soberana – ανοσογόνα εθνικής δημιουργίας και παραγωγής – και όχι δύο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον υπόλοιπο κόσμο (χώρες όπως το Βιετνάμ, το Ιράν, η Βενεζουελα, η Νικαράγουα κά –που επέλεξαν κουβανέζικα εμβόλια αποφάσισαν να χορηγήσουν και 3η δόση).
Επιλέγοντας Soberana, οι δύο πρώτες δόσεις είναι το Soberana 02 και στη συνέχεια το Soberana Plus, σχεδιασμένο εξαρχής ως ενίσχυση, το οποίο εφαρμόζεται επίσης μαζικά, ως μία και μόνη δόση, σε όσους έχουν μολυνθεί, εμπειρία μοναδική στον πλανήτη, με θετικά αποτελέσματα.

Cuba vaccinating children two 2 Y

Η Κούβα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής και σε αυτό που ονομάζουν τρίτο κόσμο, η οποία δημιούργησε και εφαρμόζει μαζικά τα δικά της εμβόλια.

Αυτό το γεγονός αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο εθνικής κυριαρχίας, αλλά, επιπλέον, ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανοσοποιήσει τον πληθυσμό.
Πνιγμένη κυριολεκτικά από πρωτοφανή μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της οικονομίας της, με τα προβλήματα από την πανδημία και με τον τουρισμό – βασική πηγή συναλλάγματος και σημαντικό κομάτι της οικονομικής δραστηριότητας, η Κούβα – η οποία δεν έχει, λόγω εμπάργκο πρόσβαση σε διεθνείς πιστώσεις, μόλις το τελευταίο έτος εξοικονόμησε τους ελάχιστους πόρους εξασφάλισης ενός ζωτικού ελάχιστου πλαφόν, τροφίμων καυσίμων και πρώτων υλών για τη φαρμακοβιομηχανία της.

Por Cuba No Bloqueo

Με δεδομένη την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων χρειάστηκε να βρεθούν πόροι από το πουθενά -δημιουργώντας προϋποθέσεις, για την προμήθεια (εισαγωγή) αντιδραστηρίων και άλλων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των εμβολίων. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, πού να βρεις περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε για την εισαγωγή από άλλες χώρες της ποσότητας των απαραίτητων εμβολίων;

Η Κούβα έχει μεγάλη εμπειρία στην εφεύρεση και παραγωγή εμβολίων και άλλων φαρμάκων και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή παγκόσμια σε εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι τα αντι-Covid ανοσογόνα μας ήταν τόσο ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι ήδη παρατηρείται σημαντική –σχεδόν κατακόρυφη μείωση του αριθμού περιστατικών και θανάτων.


🌈  Άνοιγμα στον τουρισμό

Για το λόγο αυτό, ήδη γίνεται λόγος στο νησί για άρση των τελευταίων μέτρων στον τουρισμό και συνολικά στην οικονομία από τις 15 Νοεμβρίουμετά από 18 σχεδόν μήνες προληπτικών στοχευμένων  περιοριστικών μέτρων.
Τότε, ολόκληρος ο πληθυσμός άνω των 2 ετών θα έχει εμβολιαστεί πλήρως και, φυσικά, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πρωτόκολλα βιολογικής ασφάλειας προσαρμοσμένα στη νέα κατάσταση.
Στην Κούβα, θα πρέπει να τονιστεί, 97,5 % έχουν βγει σώοι από την περιπέτεια, σε σύγκριση με 90,4 παγκοσμίως και 85,3 στην Αμερικανική ήπειρο.

Παρεμπιπτόντως, μετά από αυτή τη σημαντική πρόοδο, εκτός από το κατόρθωμα της δημιουργίας εμβολίων μέσα σε λίγους μήνες, η κουβανική επιστήμη και ιατρική έχουν επίσης λάμψει για το έργο τους στην καταπολέμηση του Covid-19, με μια σε βάθος ανίχνευση και απομόνωση των ασθενών σε καινοτόμα πρωτόκολλα θεραπείας, τις περισσότερες φορές μέσω της χρήσης αποτελεσματικών βιοτεχνολογικών και ομοιοπαθητικών φαρμάκων που δημιουργήθηκαν στην Κούβα.
Αυτό εξηγεί γιατί το νησί παρουσιάζει ποσοστό θνησιμότητας από Covid μόνο 0,85% σε σύγκριση με περισσότερο από 2% στην Αμερική και τον κόσμο.

Κανένα σημαντικό μέτρο στην καταπολέμηση του Covid-19 στην Κούβα δεν οφείλεται στον αυτοσχεδιασμό. Από τότε που εμφανίστηκε ο ιός στο Wujan, άρχισε να αναπτύσσεται συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης και στις αρχές του 2020 δημιουργήθηκε η Προσωρινή Ομάδα Εργασίας της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του, που έκτοτε συνεδρίαζε σχεδόν καθημερινά με επικεφαλής τον Πρόεδρο Miguel Díaz-Canel.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ολόκληρη ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στην οποία ηγείται επίσης ο πρόεδρος, που συνεδριάζει τακτικά και λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις. Όλα τα βήματα που έγιναν στον τομέα των εμβολίων υποβλήθηκαν για έγκριση στον εθνικό ρυθμιστικό φορέα.

8vo Congreso Partido Comunista de Cuba Fidel Castro

Απέναντι σ΄αυτά, υπάρχουν κάποιοι που, υποταγμένοι στα αφεντικά τους εκεί στο βορρά, στοχεύουν να καταστρέψουν αυτή μας τη θέληση να πολεμήσουμε για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια.
Μάταια! Δεν θα τα καταφέρουν!
Η Επανάσταση έχει τη σταθερή υποστήριξη του λαού
.

Πηγή: telesurtv.net

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου