Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Τα χρόνια της θύελλας-του Νίκου Τζίμα (Ολόκληρη η ταινία)

Ταινία του 1984, με σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Νίκο Τζίμα, μουσική από τον Γιάννη Μαρκόπουλο και πρωταγωνιστές τους Μάνο Κατράκη, Τίτο Βανδή, Χρήστο Καλαβρούζο κ.ά.

Η ταινία πραγματεύεται την πορεία της επιστροφής δύο μαχητών του ΔΣΕ, μετά την καταστροφή της μονάδας τους από τον εθνικό στρατό. Κατά τη διάρκεια του γυρισμού, προσπαθώντας να περάσουν τα βουνά για το σπίτι τους, καταδιώκονται από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, τον τακτικό στρατό, τη χωροφυλακή. Παράλληλα, γίνεται αναδρομή στο τι έχουν ζήσει όλη τη δεκαετία του ’40, παίρνοντας μέρος και αυτοί μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στην κορυφαία φάση της ταξικής πάλης στη χώρα μας, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους, θα τους βοηθήσουν χωριάτες, άνθρωποι του μόχθου, με ό,τι μέσα διαθέτουν. Ομως δεν τα καταφέρνουν. Πιάνονται αιχμάλωτοι και δολοφονούνται. Από τις διώξεις κατά των κομμουνιστών, που είναι κύριο χαρακτηριστικό εκείνης της περιόδου, δε θα γλιτώσουν ούτε οι δικοί τους. Μέσα από την ταινία, προβάλλεται η αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων, η γενναιότητά τους, η πίστη τους για το δίκιο του αγώνα τους και τελικά η απόφασή τους, για αυτόν ακριβώς το λόγο, να βαδίσουν με το κεφάλι ψηλά ως το τέλος.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.
Έτος: 1984 
Διάρκεια: 107′

Είδος: Ιστορική Εταιρία παραγωγής: Athens Film

Σκηνοθεσία: Νίκος Τζήμας 

Σενάριο: Νίκος Τζήμας 

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος

Φωτογραφία: Βασίλης Χριστομόγλου, Νίκος Σμαραγδής 

Ηθοποιοί: Μιχάλης Σταματάκης, Κατερίνα Κουτρουβίδα, Μενέλαος Ντάφλος, Μάνος Κατράκης, Τίτος Βανδής, Χρήστος Καλαβρούζος, Σπύρος Πλακιδάς, Κυριάκος Κατριβάνος, Γιώργος Βουτσίνος, Γιώργος Νέζος, Ντίνα Κώνστα, Κώστας Κοντογιάννης, Κωστής Μαλκότσης, Δευκαλίων Κόμης, Μαργαρίτα Γαλέου, Χρίστος Κόκκινος, Γιώργος Οικονόμου, Χριστίνα Κονσέτα, Κώστας Γκιτέρτσος, Λεωνίδας Βαρδαρός, Αγάπη Μανουρά, Ευδοκία Χατζηιωάννου, Νίκη Μουζακοπούλου, Γιάννης Μελαχροινούδης, Δημήτρης Μήτσιουλας, Στάθης Λιβαθινός, Χρήστος Νέρης, Ξανθή Μαύρη, Ιουλία Θεοδωροπούλου, Ιωσήφ Βαλυράκης, Μωυσής Τραγανός, Αναστάσης Τζίμας, Βασίλης Παπαδόπουλος, Βασιλική Λαβίνα, Ηλίας Κλωναρίδης, Θωμάς Θωμαϊδης, Νίνα Παπαζαφειροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου